De Vlaamse Ardennen, betaalbaar wonen in het mooiste landschap van Vlaanderen

De Vlaamse Ardennen, betaalbaar wonen in het mooiste landschap van Vlaanderen

De groene en heuvelachtige Vlaamse Ardennen omvat zestien prachtige steden en gemeenten. Met bijna 80 procent onbebouwde oppervlakte behoort het tot één van de dunst bevolkte regio’s van Vlaanderen. Vanuit de lucht wordt het glooiende weidse landschap gedomineerd door vele honderden vierkante kilometers natuurschoon dat als een uitgestrekt lappendeken doorkruist wordt door ontelbare kleine pittoreske landweggetjes. De streek straalt al vele eeuwen een ongekende authenticiteit en rust uit. Unieke eigenschappen die een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op steeds meer mensen die in de regio willen wonen, onthaasten en tot rust komen.

De voorbije jaren zijn vanuit de grote provinciesteden Kortrijk, Gent en Brussel heel wat jonge mensen verhuisd naar de Vlaamse Ardennen. Naast het open landelijke karakter en de panoramische uitzichten speelt ook het feit dat wonen hier nog een stuk betaalbaarder is vergeleken met de rest van Vlaanderen. Anno 2021 bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van een woning in de Vlaamse Ardennen ongeveer 303.000 euro, terwijl dit in de streek van Gent en Brussel respectievelijk 371.000 euro en 437.000 euro is.

16 Prachtige steden en gemeenten samen met ruim 700 vierkante kilometer natuurlandschap

Naast de vier kernsteden Geraardsbergen, Oudenaarde, Zottegem en Ronse omarmt de Vlaamse Ardennen nog 12 gemeenten: Brakel, Gavere, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem en Zwalm. Samen huisvesten ze ongeveer 226.000 inwoners verspreid over 710 vierkante kilometer. Gemiddeld wonen er 319 inwoners op één vierkante kilometer wat merkelijk minder is dan het Vlaamse gemiddelde van 490 inwoners per vierkante kilometer. Maarkedal dat zijn naam ontleend heeft van de Maarkebeek, is bijna 90 procent onbebouwd gebied en is daarmee de dunst bevolkte gemeente van de Vlaamse Ardennen. De stad Ronse is het dichtst bevolkt. Desondanks behoudt ook Ronse met zijn bijna 70 procent onbebouwd gebied nog steeds een uitgesproken groen karakter. Geraardsbergen is zowel qua inwoners als qua oppervlakte de grootste stad van de Vlaamse Ardennen gevolgd door Oudenaarde en Zottegem. Met amper 2000 inwoners en 11 vierkante kilometer is Horebeke de kleinste gemeente van de regio. De Vlaamse Ardennen, betaalbaar wonen in het mooiste landschap van Vlaanderen

Tabel / Aantal inwoners gemeenten in de Vlaamse Ardennen

Komt er een supergemeente in de Vlaamse Ardennen?

Onlangs kondigden de burgemeesters van Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem aan dat ze nadenken over een fusie van hun gemeenten. De burgemeesters hebben een studie besteld die de haalbaarheid van een grote fusiegemeente met ruim 60.000 inwoners zal onderzoeken. Het idee van een fusie komt niet zomaar uit de lucht vallen, want de 4 gemeenten werken al jaren intensief samen met één overkoepelende politiezone voor het gebied en één intergemeentelijke veiligheidscel. Of de supergemeente er effectief zal komen, is momenteel nog koffiedik kijken. De burgemeesters toetsen de komende maanden met hun bevolking af of er al dan niet een draagvlak is voor dergelijke supergemeente. Mocht het effectief tot een samensmelting komen, dan zou de fusie van de vier gemeenten met zijn 213,6 vierkante kilometer uitmonden in de grootste gemeente van Vlaanderen qua oppervlakte.

Een vastgoedanalyse van de Vlaamse Ardennen bewijst de groeiende populariteit van de regio

Het voorbije jaar is de prijs voor een woning in de Vlaamse Ardennen gemiddeld met 5,87 procent gestegen naar 303.000 euro tegenover 286.000 in 2020. Een analyse van de algemene vastgoedcijfers in de Vlaamse Ardennen bewijst dat de streek geniet van een groeiende populariteit als woonregio. Meer en meer mensen worden gecharmeerd door de unieke troeven van de streek als woonbestemming te midden het groen en de prachtig uitgestrekte natuurlandschappen. Met een gemiddelde van 203.000 euro voor een woning voert de stad Ronse de lijst aan van meest betaalbare gemeente in de Vlaamse Ardennen. Toch zitten ook hier de vastgoedprijzen serieus in de lift met een stijging van 9,14 procent tegenover 2020. Met een gemiddelde prijs van 381.000 euro voor een woning is Oosterzele de meest exclusieve gemeente om te wonen. In Oosterzele zijn de prijzen voor een woning het voorbije jaar gestegen met ruim 7,5 procent.

De Vlaamse Ardennen, een betaalbare regio om te wonen

In de gemeenten Zwalm, Zottegem, Lierde, Kluisbergen en Herzele zijn de vastgoedprijzen het sterkst gestegen. Deze 5 gemeenten konden vergeleken met 2020 een prijsstijging optekenen met dubbele cijfers. Voor Zwalm is de prijs van een woning met 21 procent gestegen, voor Zottegem 18,5 procent, voor Lierde bijna 15 procent, voor Kluisberge 14,5 procent en voor Herzele 12,5 procent. Enkel in de gemeenten Wortegem-Petegem en de fusiegemeente Kruisem is de gemiddelde prijs van een woning lichtjes gedaald met respectievelijk 2,8 procent en 5 procent. Desondanks de lichte prijsdaling blijft Wortegem-Petegem met een gemiddelde prijs van 350.000 euro voor een woning nog altijd stevig in het zadel als tweede meest exclusieve gemeente na Oosterzele. Los van de aanzienlijke prijsstijgingen voor woningen blijft de Vlaamse Ardennen met een gemiddelde woningprijs van 303.000 euro (tegenover 322.000 euro in Vlaanderen) nog altijd één van de meest betaalbare regio’s.

Tabel / Gemiddelde woningprijzen Vlaamse Ardennen 2020 vs 2021

©Te Koop te Kruisen bij Engel & Völkers Gent-Zuid / Sint-Martens-Latem, sympathiek landhuis met schuur

Een verborgen vastgoedjuweel

Los van het feit dat ook in de Vlaamse Ardennen de voorbije jaren de vastgoedprijzen meegestegen zijn met het Vlaamse gemiddelde kan u in deze regio nog steeds een uitgebreid aanbod van betaalbare woningen en appartementen vinden. Een woning in de Vlaamse Ardennen is gemiddeld 20 procent goedkoper dan in Gent en vergeleken met de nabijgelegen sterk verstedelijkte Brusselse rand kan het verschil zelfs oplopen tot 40 procent en meer. Bovendien beschikken de woningen in de Vlaamse Ardennen gemiddeld over een groter woonoppervlak en heeft het merendeel een tuin. Daarnaast genieten panden in de rustige wat afgelegen gemeenten meestal ook van een prachtig open uitzicht op natuur, bossen en weilanden. De regio staat dus niet alleen garant voor betaalbare vastgoedprijzen, maar is daarnaast ook een oase van rust die puur woonplezier combineert met een uniek groen landschap.

Eigentijdse nieuwbouwprojecten in harmonie met het uitgesproken groene karakter van de streek

De nieuwbouwprojecten die ontwikkeld worden in de Vlaamse Ardennen zijn vrij typerend voor het eigentijdse karakter van de streek. Het overgrote deel van de nieuwbouwappartementen wordt ontwikkeld in de kernsteden Geraardsbergen, Oudenaarde, Zottegem en Ronse. Meestal gelegen langsheen het water en voorzien van heel wat groenelementen onderscheiden deze projecten zich van nieuwbouw in steden zoals Gent en Brussel. Ontwikkeling gebeurt hier vooral op mensenmaat met een sterke focus op kleinere en middelgrote projecten waarbij veel aandacht besteed wordt aan stijlvolle appartementen die mooi geïntegreerd worden met de nabijgelegen gebouwen en omgeving. Het overgrote deel van de nieuwbouwappartementen beschikt over een hoogstaand wooncomfort met een ruim terras en grote ramen die een mooi uitzicht en maximale lichtinval verzekeren.

Op zoek naar uw ideale droompand in de Vlaamse Ardennen

U kan uiteraard zelf op zoek gaan naar uw ideale droompand in de Vlaamse Ardennen, maar de kans is dan wel vrij groot dat u enkele unieke en soms verborgen pareltjes niet zal ontdekken. Maak het uzelf makkelijk en doe beroep op de ervaring, expertise en kennis van een lokale makelaar. In dit Home & Trends magazine en op onze website vindt u tal van professionele makelaars terug die actief zijn in de Vlaamse Ardennen. Neem nu vrijblijvend contact op met deze regionale makelaars en maak kennis met hun uitgebreid vastgoedaanbod en hun verborgen juweeltjes in de Vlaamse Ardennen.

Op ontdekking in de Vlaamse Ardennen, een tot de verbeelding sprekende regio met historische steden en schilderachtige dorpen

De Vlaamse Ardennen kenmerkt zich als een uitgesproken landelijke regio met prachtig idyllische heuvellandschappen in een perfecte symbiose met enkele middelgrote steden en gemeenten. De 4 centrumsteden Geraardsbergen, Oudenaarde, Zottegem en Ronse domineren de regio. Geraardsbergen is met zijn bijna 34.000 inwoners de grootste stad, gevolgd door Oudenaarde met ruim 31.000 inwoners en tenslotte Zottegem en Ronse die elk ongeveer 27.000 inwoners tellen. Deze steden zijn de voorbije jaren sterk gegroeid en hebben een ware transformatie ondergaan waarbij nieuwe woonwijken zijn ontwikkeld en oude sites zijn omgevormd tot hippe multifunctionele stadsdelen. De steden in de Vlaamse Ardennen, waarvan sommige een rijke voorgeschiedenis hebben die teruggaat tot in de Middeleeuwen, blijven ondanks hun groeiende populariteit toch een aangenaam menselijk karakter behouden als een groot dorp waar iedereen welkom is en zich thuis voelt.

Geraardsbergen, wereldbekend van ‘De Muur’ en de stad van de Mattentaartjes

Geraardsbergen is naast de stad met het meest aantal inwoners ook de grootste stad van de Vlaamse Ardennen met een oppervlakte van bijna 80 vierkante kilometer. Het is tevens ook de bekendste stad met de befaamde en gevreesde ‘Muur van Geraardsbergen’. De stad is ook wereldberoemd als de ‘Mattentaartenstad’ waarbij de Geraardsbergse mattentaart is erkend als Europees streekproduct. Toch is Geraardsbergen veel meer dan enkel de stad van de Muur en de Mattentaartjes. Als belangrijk economisch handelscentrum in de regio is de stad met enkele belangrijke verkeerswegen verbonden met Zottegem, Wetteren, Ninove en de Brusselse rand. Ten noordoosten langs de Dender in de deelgemeente Onkerzele ligt het uitgestrekte provinciaal recreatiedomein ‘De Gavers’. Dit domein omvat een 20 hectare grote waterplas met een 5.000 vierkante meter groot zandstrand en tal van sport- en recreatiemogelijkheden. Het domein is aangelegd binnen een natuurlijke habitat en is dan ook bijzonder geliefd bij wandelaars en fietsers.

© Landhuis met ruim bijgebouw te Kruisem op ca. 8.000m² te koop bij Immo Dochy

Oudenaarde, een stad met een rijke geschiedenis en een bloeiende toekomst

Oudenaarde gelegen langs de oevers van de Schelde maakte tijdens de middeleeuwen furore als middelpunt van de wandtapijtenindustrie. Het bijna 500 jaar oude stadhuis een architecturale parel van Brabantse laatgotiek, is de bekendste landmark van de stad en staat zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Bezoek Oudenaarde en bewonder de grote markt en het Begijnhof waar u heerlijk kan ronddolen tussen de vele begijnenhuisjes en groene binnentuinen. De cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen in het MOU of het Museum van Oudenaarde. Hier kan u een fascinerende reis maken naar het Oudenaarde van de 16de eeuw, de tijd van de beeldenstorm en de historische Slag bij Oudenaarde. Maak in het MOU ook kennis met het roemrijke textielverleden van de regio en breng de geschiedenis terug tot leven. Na Gent beschikt Oudenaarde over de meeste historische gebouwen in Oost-Vlaanderen waardoor de stad graag pronkt als tweede belangrijkste cultuurstad van de provincie. Bij het grote publiek is Oudenaarde vooral bekend als het kloppende hart van de Ronde van Vlaanderen, een wereldevent dat elk jaar vele tienduizenden wielertoeristen verwelkomt. De stad onderging het voorbije decennia een ware metamorfose waardoor het naast nieuwe inwoners ook economisch heel wat activiteit kon aantrekken. In en rond Oudenaarde bevinden zich enkele grote industrieterreinen en KMO-zones die garant staan voor heel wat tewerkstelling. Naast de economische activiteit heeft Oudenaarde de voorbije jaren sterk ingezet op toerisme waardoor het ook een geliefkoosde culturele bestemming is geworden.

Zottegem, de geliefkoosde stad van Graaf Lamoraal van Egmont

Zottegem heeft de bijnaam ‘de Egmontstad’ gekregen omdat het tijdens de 16de eeuw de vaste verblijfplaats was van Graaf Lamoraal van Egmont. Graaf Egmont heeft toen duidelijk zijn stempel op zijn geliefkoosde stad gedrukt waardoor ook vandaag nog heel wat gebouwen en monumenten aan deze periode herinneren. Zo is er het Egmontkasteel in het Egmontpark, de Egmontcrypte in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk en het standbeeld van Lamoraal van Egmont op de grote markt. Heel wat van deze toonaangevende gebouwen en standbeelden vervullen een belangrijke rol in het straatbeeld van de stad Zottegem waarbij onder meer het iconische Egmontkasteel de stadsbibliotheek huisvest. Buiten het bekende Egmontkasteel kan u in Grotenberge een deelgemeente van Zottegem, ook nog het prachtig aangelegde kasteeldomein van Breivelde bezoeken. Sportievelingen kunnen in Zottegem hun fysiek aanscherpen in het stedelijk sportdomein ‘de Bevegemse Vijvers’. Dit uitgebreide sportdomein sluit aan op Domein Breivelde en omvat naast een stedelijk zwembad ook enkele multifunctionele sportzalen, een feest- en fuifzaal en een festivalweide. Aansluitend liggen verschillende voetbalterreinen en een fit-o-meter met enkele aangename looproutes.

Ronse, betaalbaar wonen in een dynamische stad omgeven door groene valleien

De stad Ronse is gelegen te midden een prachtig groene vallei met ten Noorden zicht op de heuvelruggen van de Vlaamse Ardennen en ten zuiden uitzicht op een groen plateaulandschap. Vorige eeuw stond Ronse vooral bekend voor zijn rijk industrieel patrimonium. Vandaag is Ronse een groot deel van deze industriële glorie verloren. Door de vrijgekomen loodsen in en rond de stad ontstonden echter heel wat nieuwe opportuniteiten en initiatieven waarbij in het stadscentrum al enkele oude vervallen fabriekspanden werden omgevormd tot hippe nieuwe woongebieden. In navolging van deze vernieuwingsgolf is ook een groot deel van het eigenlijke centrum heraangelegd met heel wat nieuwe pleinen en straten. Op die manier wil het stadsbestuur een frisse nieuwe wind laten waaien waarbij het vooral jonge gezinnen wil aantrekken. Ondanks de sterke prijsstijgingen van woningen en appartementen in de regio zijn de vastgoedprijzen in Ronse met een gemiddelde prijs van 203.000 euro voor een woning nog een heel stuk betaalbaarder dan in de rest van Vlaanderen. Heel wat mensen ontdekken de groene streek van Ronse dan ook als een budgetvriendelijk alternatief in de Vlaamse Ardennen. Ronse kan dan ook terugvallen op heel wat troeven. Het centrum van de stad is vrij compact met de directe aanwezigheid van heel wat scholen, winkels en recreatie. Ten noorden van Ronse ligt het reusachtige Muziekbos dat met zijn 110 hectaren een uitverkoren bestemming is voor échte natuurliefhebbers.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart