Sluit je binnenkort een krediet af? Dan zijn deze 8 iFinco tips onmisbaar!

Sluit je binnenkort een krediet af? Dan zijn deze 8 iFinco tips onmisbaar!

Vlamingen hebben altijd al een grote hang gehad naar dat eigen huis en de cijfers bewijzen dat ook. Liefst twee op de drie inwoners van Vlaanderen hebben een hypotheek lopen. Het heeft er alle schijn van dat die baksteen in de maag ook nog wel een tijd zal meegaan. Voor de meeste mensen is een woonkrediet afsluiten iets dat ze één of misschien twee keer in hun leven doen. Dat betekent ook dat ze er weinig vertrouwd mee zijn. Maar… met de tips van iFinco-voorman Mathias Cooreman komt iedereen voorbereid aan de start!

Mathias Cooreman van onafhankelijk krediet- en verzekeringsmakelaar iFinco staat op en gaat slapen met kredieten. Niet letterlijk natuurlijk, maar hij is wel voortdurend op zoek naar de beste financiele oplossing voor zijn klanten. ‘Bij iFinco vinden we het erg belangrijk dat mensen een voorstel op maat krijgen, zonder dat ze zichzelf pijn doen,’ vertelt Mathias. ‘Bovendien willen we dat ze goed geïnformeerd zijn. Niet enkel wanneer ze zoiets ingrijpends doen als een eigen huis kopen, maar ook als ze een ander type krediet aangaan. En dus hebben we een acht concrete tips op een rij gezet.’

Scenario 1: je wil een woning kopen

‘Laten we eerst eens kijken naar de elementen waar je rekening mee moet houden als je vastgoed aankoopt,’ zegt Mathias. ‘Dat blijft toch één van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven en dus is het goed vooraf al een paar denkoefeningen te maken.’

Baken op voorhand goed af wat de grootorde van je budget is

‘Als je een huis gaat kopen, wil je niet alleen een idee hebben van het aankoopbedrag, maar ook van het maandelijkse kostenplaatje. Die maandlast is van belang, omdat je naast de afbetaling van je woning ook nog je gewone dagelijkse kosten moet kunnen dragen,’ aldus Mathias. ‘Op de website van iFinco kan je zelf berekenen hoever je mogelijkheden reiken, zowel wat je totaalbudget als je maandlast betreft. Je leert er ook hoe anders het prijskaartje eruitziet als je leent op 20 in plaats van, bijvoorbeeld, op 25 jaar.’

Denk aan een opschortende voorwaarde

‘Eens je concreet op het punt staat om een woning te kopen, zal je een compromis opstellen met de verkoper. Denk eraan om een opschortende voorwaarde in die overeenkomst op te nemen, waarbij je de koop sluit onder het voorbehoud van de goedkeuring van je hypotheeklening,’ zegt Mathias. ‘Dit is niet standaard, maar wordt doorgaans wel aanvaard. Blijkt dat er uiteindelijk toch een financiële kink in de kabel zit, dan kan je kosteloos de overeenkomst verbreken. Als je geen opschortende voorwaarde opneemt, loop je het risico een schadevergoeding te moeten betalen.’

Een voorschot financieren?

‘Bij het ondertekenen van de koopovereenkomst wordt meestal een voorschot gevraagd,’ aldus Mathias. ‘Niet iedereen heeft dat bedrag gedeeltelijk of volledig opzij staan. Weet dat er mogelijkheden zijn om ook het voorschot te financieren. Praat erover met ons.

Registratie- en notariskosten

Veel grootbanken eisen dat je de registratie- en notariskosten, die gepaard gaan met de aankoop van een woning, zelf ophoest. Als je dat niet kan, is de kans klein dat ze je een hypotheeklening willen verstrekken. ‘Bij iFinco gaan we daar anders mee om. Het is natuurlijk fijn als mensen die kosten zelf kunnen dragen. Maar wij willen ook oplossingen bieden aan wie niet kan terugvallen op een flinke spaarboek,’ benadrukt Mathias. ‘Wij denken niet graag in termen van problemen. Wij proberen uitdagingen gewoon tot een goed einde te brengen.’

Wat als je solo bent?

‘Alleen een eigendom kopen of een ex-partner uitkopen, het is iets dat veel mensen als onmogelijk beschouwen,’ vertelt Mathias. ‘Maar niets is minder waar. Wij werken altijd op maat van de klant, ook als die alleenstaand is. iFinco houdt altijd rekening met de mogelijkheden en behoeften van de kredietvrager. We maken er een erezaak van onze klanten die financiële oplossing te bieden die het beste past bij hun mogelijkheden. Een evenwichtige oplossing, ook.’

Een hypotheek is meer dan een scherpe interestvoet

‘Grootbanken willen weleens schermen met scherpe rentevoeten,’ weet Mathias. ‘Laat je daardoor evenwel niet verblinden, want vaak zitten er addertjes onder het gras. Ik raad iedereen aan het totaalpakket te evalueren. Tegenover die interessante interestvoet staan bijna altijd verplichte én dure nevenproducten, zoals een brand- en schuldsaldoverzekering. En dan is die voordelige rente in één klap weggevaagd. Aan het einde van de rit is er maar één ding dat telt: het totale kostenplaatje, inclusief de nevenproducten. iFinco kan als onafhankelijke go between ook voor deze extra producten het meest voordelige voorstel voor de klant uit de markt plukken. Met een rationelere totale kost tot gevolg.’

Scenario 2: je hebt al financiering(en) lopen

‘Heb je al één of meerdere kredieten lopen? ’ oppert Mathias. ‘Zelfs dan is er niet meteen reden tot wanhoop. Ik leg dat even uit.’ Tarieven ‘leven’ ‘Krediettarieven variëren vandaag tussen 0,85 en 3 procent, afhankelijk van het type klant en eigendom. Belangrijk om weten is dat kredieten een variabel iets zijn en dus meebewegen met de economie. Toch verwachten we dat de rentevoeten nog een hele tijd laag zullen blijven,’ legt Mathias uit. ‘En dat is goed nieuws voor de ‘kredietconsument’. Dateert je krediet van een aantal jaar geleden? Dan is het vast de moeite om naar een herfinanciering te kijken .

Hergroepering

‘Heb je naast je hypothecair krediet ook nog bijvoorbeeld een autofinanciering, een klein consumentenkrediet en/of een kredietlijn, dan is een hergroepering van kredieten wellicht interessant,’ aldus Mathias. ‘Alle lopende financieringen worden in dat geval samen bekeken om de druk van de verschillende (vaak duurdere) financieringen te verlagen tot één lagere maandlast waarin alle leningen worden samengevoegd. Bij iFinco maken we die oefening voor jou, gratis en vrijblijvend.’


iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. Je kan ook rechtstreeks bellen met één van de volgende contactpersonen:

Mathias Cooreman 0476/42.76.78 Elke De Vos 0477/ 76.97.23 Heidi Carette 0472/69.33.51 Morgan Keukelier 09/224.22.22

iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart