Slim advies van iFinco

Slim advies van iFinco

Zo help je je kind met de eerste aankoop van een woning zonder jezelf pijn te doen.

Het laatste jaar waren de berichten in de media niet bepaald hoopgevend voor jonge starters die voor het eerst een woning willen kopen. ‘Door het verhogen van de verplichte eigen middelen en het wegvallen van de woonbonus, hebben veel jonge mensen hun aankoopplannen tijdelijk opgeborgen’, ondervindt Mathias Cooreman van iFinco in de dagdagelijkse praktijk. ‘Terwijl wij nog altijd hefbomen zien om die vastgoeddroom wél waar te maken.’ Dat vraagt om wat meer uitleg.

De kredietregelgeving is per 1 januari van dit jaar flink gewijzigd. Bovendien doekte de Vlaamse regering ook nog eens de woonbonus op. Waar je vroeger voor de volle 100% en zelfs meer kon lenen voor de aankoop van een huis, is dat nu alleen nog mogelijk in zeer beperkte gevallen. Meer sparen dan maar? En dus langer wachten om tot die eerste aankoop over te gaan?’ ‘Ja en nee’, zegt Mathias. ‘Het kan natuurlijk geen kwaad om extra te sparen, maar er is ook nog een andere piste. Vaak willen ouders hun kind een duwtje in de rug geven. Voor de ene is dat haalbaarder dan voor de ander. Maar zelfs als je wat eigen middelen opzij hebt staan, wil je die misschien liever niet aanspreken. Gelukkig zijn er nog andere manieren om voor je kinderen in de bres te springen.’

Grootbank zegt njet

Zo is er het verhaal van Fien en Sander. Mathias hielp dit jonge koppel op een slimme manier op weg. De twee doen hun verhaal. ‘Een aantal maanden geleden gingen wij langs bij onze huisbank. We waren op zoek naar een woning van 275.000 euro. Met een spaarpot van 30.000 euro hoopten we ver genoeg te kunnen springen. Alle kosten meegerekend, kwamen we uit op een totaalbudget van 305 500 euro. De bank berekende dat we op een quotiteit (dit is de verhouding tussen het te ontlenen bedrag en de waarde van de woning/waarborg) uitkwamen van 98%. Ondanks het feit dat we met onze lonen de lening perfect zouden kunnen dragen, kwamen we +- 25 000 euro eigen middelen tekort om een lening te kunnen aangaan. Dat was teleurstellend en frustrerend.’

De oplossing van iFinco

Fien en Sander trokken daarop toch ook eens naar iFinco. ‘We wilden een tweede opinie en we wisten via via dat Mathias en zijn collega’s vaak op een andere manier naar de dingen kijken. Bij de maatschappijen waarmee iFinco werkt, gelden natuurlijk dezelfde regels. Maar Mathias zag een andere oplossing. Wij gaven aan dat onze ouders wel bereid waren om te helpen, maar dat hun eigen middelen ook beperkt waren.’ Mathias zag een mogelijkheid om de quotiteit naar beneden te krijgen zonder aan de spaarpot van de ouders van Fien en Sander te moeten raken. ‘Door te gaan zoeken naar een extra waarborg om in pand te geven, kon die verhouding tussen de eigen middelen en de waarde van de waarborg aanzienlijk naar beneden gehaald worden’, verduidelijkt Mathias. Tenslotte hoeft deze extra waarborg vaak maar 3-4 jaar in pand gegeven worden. ‘De ouders van dit jonge koppel hadden een woning die volledig was afbetaald en waarop geen hypotheek meer was ingeschreven. Als zij bereid gevonden werden hun woning in waarborg te geven, konden zij Fien en Sander helpen zonder zichzelf ‘financieel’ pijn te doen.’

Een goed gesprek

Fien en Sander zaten opnieuw samen met iFinco, deze keer met hun ouders erbij, voor een goed en verhelderend gesprek over hoe hun dossier kon aangepakt worden. Marianne, de mama van Fien, kijkt daar vandaag tevreden op terug. ‘Mathias van iFinco heeft ons op kantoor uitgenodigd om de mogelijkheden te bespreken voor het realiseren van onze kinderen hun aankoop. Zonder onze hulp zouden ze hun aankoopplannen voor een tijdje moeten opbergen We hebben wel nog een appeltje voor de dorst en we willen ons dochter zeker helpen, maar in deze onzekere coronatijden, komen we liever niet aan onze reserves. Toen Mathias ons uitlegde dat onze woning als waarborg kon dienen tijdens de eerste paar jaar van Fien en Sander hun hypotheeklening, waren we te vinden voor dat idee. Zeker omdat we weten wat onze kinderen verdienen en Mathias met een zeer solide financieel plan kwam. Fien en Sander zouden de lening zeer comfortabel kunnen aflossen zonder onze hulp. We hadden dan ook alle vertrouwen in onze kinderen en het financiële plaatje waarvoor zij zich zouden engageren.’

Win-win

Dat Marianne en haar man hun spaarcenten niet hoefden aan te spreken was niet het enige pluspunt. ‘Het tarief dat ik Fien en Sander kon aanbieden was ook een stuk interessanter’, vertelt Mathias. ‘Je moet weten: hoe lager de quotiteit, hoe minder risico voor de bank, en dus hoe lager de rentevoet waaraan ze konden lenen. Dat is een win-win. Toch ook nog even dit zeggen. Het is niet zo dat de woning van de ouders vrij en onbelast moet zijn om dit principe te kunnen toepassen. Er kan perfect worden gewerkt met een 2e rang inschrijving. Het kan trouwens ook opgezet worden met de woning van een broer of zus, of van de grootouders.’ ‘Wij zijn alvast blij dat we onze dochter en Sander hebben kunnen lanceren met hun eigen nest’, zegt Marianne nog. ‘Het is mooi dat ze niet eerst nog jaren moeten bij sparen.’

Meer weten?

Wil jij dezelfde denkoefening laten maken voor jouw vastgoeddroom? Dat kan! Mathias en zijn team staan voor je klaar. Je vindt alle contactgegevens hieronder.

iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. Je kan ook rechtstreeks bellen met één van de volgende contactpersonen:

Mathias Cooreman 0476/42.76.78 Mathias@ifinco.be

Elke De Vos 0477/ 76.97.23 Elke @ifinco.be

Heidi Carette 0472/69.33.51 Heidi @ifinco.be

Morgan Keukelier 09/224.22.22 Morgan@ifinco.be

Xaver Coucke 0499/10 30 07 Xaver@ifinco.be

iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem Klossestraat 1a – De Pinte www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart