iFinco wijst je de weg

iFinco wijst je de weg

‘Ook zonder woonbonus blijft investeren in vastgoed fiscaal interessant’

Je herinnert je vast nog de woonbonus, je weet wel: dat principe dat nu voltooid verleden tijd is. Gevreesd werd dat die afschaffing een negatieve impact zou hebben op de vastgoedtransacties, maar de feiten spreken dat alvast tegen. Ook vandaag blijft het interessant om te investeren in vastgoed, zelfs al kan je je hypotheeklening niet meer fiscaal inbrengen. De intrestvoeten blijven immers stabiel én er zijn andere manieren om je fiscaal voordeel te doen. Mathias Cooreman van onafhankelijk krediet- en verzekeringsmakelaar iFinco vertelt er je alles over.

Nu de woonbonus is weggevallen komen andere fiscaal interessante financiële producten weer meer op het voorplan. Want: de woonbonus is – was moeten we nu zeggen – niet de enige manier om je personenbelasting fiscaal voordeliger te maken. Lange-termijn-sparen en pensioensparen zijn doorgaans goed gekend bij het grote publiek, maar wat nogal wat mensen niet weten, is dat een aantal van die fiscaal interessante spaarproducten kunnen gecombineerd worden met vastgoedfinanciering. En dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor zelfstandigen. Iemand die daar alles over weet, is Mathias Cooreman, de bezieler van iFinco. ‘Ook zonder woonbonus blijft investeren in vastgoed fiscaal interessant,’ verzekert hij. ‘En dat kan bovendien via je aanvullend pensioen.’

Tweede pijler

‘Wie dat wil, kan sparen voor een aanvullend pensioen, maar je kan dat aanvullend pensioen ook gebruiken om je vastgoed te financieren,’ vertelt Mathias. ‘Als zaakvoerder of zelfstandige kan het gebeuren dat je op een aantal drempels stuit wanneer je een hypothecair krediet wil aangaan, waardoor je meer dan je zou willen je eigen middelen moet aanspreken of je maandelijks inkomen zwaar onder druk moet zetten. Terwijl dat eigenlijk niet nodig is.’ ‘Laat mij eerst wat duiding geven bij het aanvullend pensioen,’ vervolgt Mathias. ‘Naast je gewone pensioen dat je ontvangt via de sociale zekerheid kan je ook aan bijkomend pensioensparen doen. Dat is de zogenaamde tweede pijler. Er bestaan verschillende formules binnen die tweede pijler: de Individuele Pensioentoezegging (IPT), het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) en de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Je kan al die formules gebruiken om de aankoop of verbouwing van een woning te financieren. Dat kan op drie manieren,’ aldus Mathias.

Voorschot

‘Je kan een deel van de opgebouwde pensioenreserves in een lopend spaarplan opnemen in de vorm van een voorschot,’ verduidelijkt Mathias. ‘Je contract blijft wel verderlopen en je blijft dus je aanvullend pensioen verder opbouwen. En er zijn nog meer voordelen: naast het bedrag dat vrijkomt om te investeren in je woning, verschuif je als bedrijfsleider een som geld van je vennootschap naar je privévermogen op een volstrekt correcte fiscale manier. Bovendien is het geld onmiddellijk beschikbaar en betaal je geen notariskosten of registratierechten. De voorschotregeling gebeurt immers via een onderhandse akte.’ Ook mooi meegenomen: je hoeft geen bewijs van kredietwaardigheid voor te leggen en kan je voorschot zo opnemen. Onder bepaalde voorwaarden betaal je ook een lagere belasting op de einddatum, maar die hogere wiskunde leggen Mathias en zijn team je graag uit tijdens een gesprek. O ja, en mocht je een financiële meevaller hebben dan kan je het voorschot kosteloos vervroegd terugbetalen en kan je op de einddatum van je volledige pensioenkapitaal genieten.

Hypothecair tweedepijlerkrediet

Er bestaat een vorm van hypothecair krediet waarbij je het ontleende kapitaal in één keer op de contractuele einddatum van de polis terugbetaalt met het pensioenkapitaal van je pensioen-spaarplan. Aangezien dit spaarplan beschikt over een waarborg ‘Overlijden’, kan in geval van overlijden voor de einddatum van het contract het krediet terugbetaald worden tot maximaal het bedrag van het verzekerd kapitaal overlijden. ‘Tijdens de looptijd van het contract, betaal je intresten op het ontleende kapitaal. Je vennootschap of jijzelf stort ook de fiscaal aftrekbare premies voor je pensioencontract, zodat het pensioenkapitaal daadwerkelijk wordt opgebouwd,’ zegt Mathias. ‘De voordelen zijn duidelijk: je bedrijf financiert je privé-vastgoedinvestering voor wat het kapitaalgedeelte betreft én je kunt nu al investeren in vastgoed, met de hulp van je toekomstig pensioenkapitaal. Bovendien kan je een hoger bedrag ontlenen dan bij een klassieke hypotheeklening, want je betaalt alleen de intresten en geen kapitaal. Ook hier geldt dat je geen bewijs van kredietwaardigheid moet voorleggen. Je kan het geld zo opnemen. Het is meteen beschikbaar.’

Alternatief voor een schuldsaldoverzekering

‘Tot slot is er nog een derde manier om je pensioenspaarplan fiscaal interessant aan te wenden,’ besluit Mathias. Je kan je tweede-pijler-contract in onderpand geven bij de kredietinstelling waar je je klassiek hypothecair krediet afsluit. Het doet dan dienst als een alternatief voor een schuldsaldoverzekering. Uiteraard moet je contract wel een overlijdenskapitaal voorzien dat voldoende hoog is om als waarborg te kunnen dienen.’

iFinco weet raad

Ben je van plan een woning te kopen? En wil je graag meer weten over deze waardevolle alternatieven voor de klassieke hypothecaire lening? Bij iFinco vertellen ze je er graag meer over. Mathias en zijn team staan voor je klaar met raad en daad, niet enkel tijdens de kantooruren maar ook daarbuiten. Je hoeft zelfs de deur niet uit te komen, want Mathias of één van zijn collega’s komen graag naar je toe.

iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be.

Je kan ook rechtstreeks bellen met één van de volgende contactpersonen:

Mathias Cooreman 0476/42.76.78 Mathias@ifinco.be

Elke De Vos 0477/ 76.97.23 Elke @ifinco.be

Heidi Carette 0472/69.33.51 Heidi @ifinco.be

Serena Tibbaut 0477/ 62.07.43 Serena@ifinco.be

Morgan Keukelier 09/224.22.22 Morgan@ifinco.be

iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663

Ommegangstraat 24-001, Evergem Klossestraat 1a – De Pinte www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart