Financieel krap door corona? Daar heeft iFinco oplossingen voor!

Financieel krap door corona? Daar heeft iFinco oplossingen voor!

‘Wij kunnen mensen meer financiële zuurstof geven’

Voor het eerst in maanden lijkt er een einde te komen aan de coronatunnel. Onze bubbels worden groter en na de winkels mogen ook horecazaken hun deuren weer openen. Covid19 heeft veel mensen niet alleen fysiek en sociaal geraakt, maar ook professioneel en financieel. Zij zagen verschuivingen in hun inkomsten, terwijl hun uitgaven – denk maar aan een hypotheek – wel constant bleven. ‘Gelukkig bestaan daar oplossingen voor’, zegt Mathias Cooreman van iFinco. ‘Wij kunnen mensen meer zuurstof geven, bijvoorbeeld via een herfinanciering van hun lopende lening.’

Dat een virus zo stevig op onze samenleving zou inhakken, is iets dat we niet konden vermoeden toen we met de overgang van oud naar nieuw elkaar een goede gezondheid en ander moois wensten. Een half jaar later lijken we in een andere wereld te leven. Onze levens werden op hun kop gezet. De ene werd ziek, de andere verloor een geliefde. Voor iedereen geldt dat sociaal isolement een ongewilde maar noodzakelijke tweede natuur werd. Heel wat mensen werden technisch werkloos en zagen hun inkomen flink slinken. Sommigen speelden hun job kwijt of zagen hun zaak stranden. De coronacrisis dreigt voor heel wat mensen dus ook een financiële crisis te worden. Daar zijn Mathias Cooreman en zijn collega’s bij onafhankelijk krediet– en verzekeringsmakelaar iFinco zich maar al te zeer van bewust. ‘We kunnen natuurlijk geen mirakels verrichten’, zegt Mathias. ‘Maar we kunnen mensen wel wat meer zuurstof geven.’

Rentevoet optimaliseren

Een eerste manier om wat meer financiële ademruimte te ‘kopen’, is een optimalisatie van je rentevoet. ‘Mensen die al iets langer een lening lopen hebben, zullen vast wel eens gevloekt hebben bij het horen van de extreem lage rentevoeten waaraan kopers vandaag hun woning kunnen financieren’, aldus Mathias. ‘Het is een misverstand dat je een krediet dat je X jaar geleden (met een vaste of variabele rentevoet) voor periode Y hebt afgesloten, ook voor de rest van die periode móet aanhouden. Je kan ten allen tijde vragen om je krediet te optimaliseren. Aan herfinancieren zijn wel wat kosten verbonden, maar voor kredieten die al iets langer lopen én nog een zekere looptijd voor de boeg hebben, is het absoluut interessant de oefening te maken. Huidige rentevoeten zijn uitermate scherp. En bovendien: gespreid over al die jaren, maken vele kleintjes een groot verschil! iFinco berekent graag of het sop de kolen waard is. Blijkt uiteindelijk van niet, dan is er geen man overboord, want ons advies is gratis.’

Looptijd verlengen

Er zijn nog andere ingrepen die je meer financiële zuurstof kunnen geven. Het verlengen van de looptijd van je hypotheek bijvoorbeeld. ‘Bij een herfinanciering kan je kiezen om het openstaand saldo te herfinancieren over een iets langere termijn’, legt Mathias uit. ‘Daardoor gaat je maandlast naar beneden. Heb je een woonbonus lopen? Geen zorgen, want die vervalt niet. Laat mij toch ook even zeggen dat mensen die al een woonbonus hadden lopen ook na een herfinanciering hun fiscale aftrek behouden. Uiteraard wel voor de duurtijd én het bedrag dat openstaat op het moment van herfinanciering.’ En er is meer. Wie extra wil lenen voor een renovatie of werken aan zijn woning, heeft meteen een aanleiding om het totaalplaatje te herbekijken. ‘Je kan in dat geval de volledige eigendom herfinancieren aan betere voorwaarden’, bevestigt Mathias. Hij maakt er wel een belangrijke kanttekening bij: ‘Bedragen die geleend worden bovenop het openstaande saldo worden niet extra opgenomen in de fiscale aftrek. Je krediet zal als het ware opgesplitst worden in 2 luiken: een deel omvat dan het lopende (en dus fiscaal aftrekbare) krediet en een tweede deel betreft het extra budget voor de renovatie of verbouwing. Dat stuk komt niet in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid.

Hergroepering

Heb je naast je hypothecair krediet ook nog bijvoorbeeld een autofinanciering, een klein consumentenkrediet en/of een kredietlijn, dan is een hergroepering van kredieten wellicht interessant. ‘Alle lopende financieringen worden in dat geval samen bekeken om de druk van de verschillende (vaak duurdere) financieringen te verlagen tot één lagere maandlast waarin alle leningen worden samengevoegd. Ook dat is een oefening die we gratis en vrijblijvend maken.’

Scherpe verzekeringstarieven

iFinco optimaliseert niet enkel je krediet, maar waakt ook over scherpe tarieven voor schuldsaldo- en brandverzekering. Dat zijn twee producten die door de grootbanken verplicht worden opgelegd wanneer ze een hypotheek aanbieden. De klant wordt in eerste instantie verblind door een scherpe rentevoet en heeft niet meteen in de gaten dat die bijkomende producten de rekening opdrijven. ‘Dat klopt’, knikt Mathias. ‘Maar ook op dat vlak maken wij het verschil. Door onafhankelijk en met meerdere maatschappijen tegelijk te werken, kunnen wij voor de klant het beste verzekeringsproduct tegen de scherpste prijs bedingen. Je moet het totaalplaatje bekijken over de gehele looptijd. Staar je dus niet blind op die rentevoet, maar maak de hele rekensom.’

Gratis advies

‘Tot slot wil ik nog zeggen dat iFinco geen cent aanrekent voor professioneel advies. Als wij met een klant in zee gaan en een dossier rond krijgen, ontvangen wij een vergoeding rechtstreeks van de betreffende kredietmaatschappij. Er zijn dus zeker geen meerkosten ten opzichte van de klassieke bank. Neem de proef of de som, zou ik zeggen.


iFinco is bereikbaar via 09/224.22.22 of info@ifinco.be. Je kan ook rechtstreeks bellen met één van de volgende contactpersonen: Mathias Cooreman 0476/42.76.78 Mathias@ifinco.be Elke De Vos 0477/ 76.97.23 Elke @ifinco.be Heidi Carette 0472/69.33.51 Heidi @ifinco.be Morgan Keukelier 09/224.22.22 Morgan@ifinco.be Xaver Coucke 0499/10 30 07 Xaver@ifinco.be iFinco krediet & verzekeringsmakelaars fsma 115954 A ondernemingsnummer BE 0652.774.663 Ommegangstraat 24-001, Evergem Klossestraat 1a – De Pinte www.ifinco.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart