Rechts van de kerk lanceerde haar eigen merk ‘West 14’

Rechts van de kerk lanceerde haar eigen merk ‘West 14’

Een eigen merk waarin ze kiezen voor kwaliteit want het wordt het volledig in België gemaakt en ontworpen. Een nieuw merk dat de figuurlijke gaten in de markt van het buitengebeuren opvult. Als geen ander kent Andy Baudewyn de noden en houdt hij de vinger aan de pols. Go west en een geluksgetal erbij, dat kan niet mis gaan.

In 2013 – ter gelegenheid van de Sfeer beurs – werd het nieuwe merk ‘West 14’ voor het eerst voorgesteld. Het idee om een eigen merk te lanceren speelde echter al veel langer in het hoofd van Andy Baudewyn van ‘Rechts van de kerk’. Als geen ander weet hij wat speelt op de markt van het buitengebeuren en waar er vraag en tekort aan is. Eigen ontwerpen, bedacht en gemaakt in België en ondergebracht in een eigen merk, het klonk Andy als muziek in de oren. Hij gaf zichzelf en het merk volop de tijd om te groeien en de eerste kinderziektes te overwinnen. Intussen beginnen productie en bestelling vlot te lopen. De start is gezet. Momenteel heeft West 14 drie producten onder haar vleugels. Het staat echter in de sterren geschreven dat het hier niet bij zal blijven. Zoveel is duidelijk.

Strakke plantenbak

Het begon met een eenvoudige, strakke plantenbak in staal. Het staal wordt gemetalliseerd waardoor het beschermd is tegen roesten en weersbestendig is. Vervolgens wordt de plantenbak afgewerkt met een architecturale polyester structuurpoederlak. Een hele mondvol voor een stijlvolle afwerking met een fijne lichte korrel en een lichtjes mat oppervlak. Deze afwerking is sterker en krasbestendiger dan een afwerking in hoogglanslak. De bakken zijn zowel langs binnen als langs buiten afgewerkt zodat ze 100% geschikt zijn voor buiten. Vaak zijn andere potten aan de binnenzijde niet afgewerkt terwijl ze daar net ook met vochtigheid te kampen hebben, weet Andy. Tot slot zijn de plantenbakken voorzien van rubberen dopjes onderaan en een opening voor waterafvoer. Een stijlvolle W – die naar het merk verwijst – maakt het helemaal af. “We hebben heel wat standaard afmetingen maar de plantenbakken kunnen ook naar wens op maat worden gemaakt. Dat is onze grote sterkte. De plantenbakken zijn verkrijgbaar in verschillende standaard RAL-kleuren of in een kleur naar keuze. Doordat we alles zelf in hand hebben en in België produceren kunnen we heel snel leveren tegen scherpe prijzen.”

Cirkel, rechthoek of bamboe

Een tweede product van ‘West 14’ zijn de windschermen. Die zien er iets frivoler uit door de tekeningen. Je kunt kiezen uit verschillende motieven zoals een bamboemotief of nieuw in het assortiment een cirkelmotief dat wat doet denken aan zeepbellen of een motief met rechthoekige uitsparingen in de vorm van bakstenen. “We zijn er een jaar mee bezig geweest om deze screens volledig op punt te zetten. Er was veel vraag naar bij de klanten die ook wel eens iets anders wilden dan de gekende stokjes van Extremis. Zo zijn we beginnen nadenken. De windschermen moesten vooral geschikt zijn voor zowel binnen als buiten, dat stond van meet af aan vast.”


Momenteel heeft West 14 drie producten onder haar vleugels. Het staat echter in de sterren geschreven dat het hier niet bij zal blijven.


De windschermen zijn mooi en sober. Discreet kleden ze het terras aan of delen de buitenruimte in als een soort paravent of zorgen voor wat privacy naar de buren toe. De schermen zijn eveneens in staal gemaakt, daarna gemetalliseerd en afgewerkt met architecturale polyester structuurpoederlak. De motieven zijn met laser in het staal uitgesneden. Een platte plaat onderaan zorgt ervoor dat het windscherm vrijstaand kan geplaatst worden. In de toekomst wordt de keuze aan motieven zeker nog uitgebreid. De wind speelt door de openingen waardoor het windscherm niet omver waait. En wanneer de zon erdoor schijnt, levert dit een prachtig spel van licht en schaduw op de vloer. Ze kunnen afgewerkt worden in dezelfde kleur als de plantenbakken. Bovendien is maatwerk mogelijk. Stel dat je het windscherm ergens tegen wil bevestigen of er bijvoorbeeld een lelijke muur wil achter verbergen? Of je wilt drie schermen naast elkaar plaatsen en de tekening laten doorlopen? Of je wilt je eigen tekening of logo erin laten verwerken? Alles kan en de mogelijkheden zijn eindeloos, stelt Andy.

Stijlvol bochtenwerk

Gedaan met slordige boorden rond kiezelpaden of grasperken? Andy bedacht een strakke afboording in staal om vijvers, grasperken stijlvol af te lijnen. Inspiratie vond hij in oude Engelse tuinen waar dit vaak werd gebruikt. Geen ontsierende boorden in kunststof of betonplaat maar een strakke afboording in staal die zich gezwind in alle bochten legt. De stalen plaat met een lengte van drie meter is slechts 4 mm. dik en is voorzien van een tand voor-en achteraan om verschillende banden mooi aan elkaar te bevestigen. “We hebben het eerst in onze tuin gebruikt en kregen zoveel positieve reacties dat we dit product ook in ons merk hebben opgenomen. Eigenlijk was dit oorspronkelijk helemaal niet de bedoeling,” stelt Andy

Geluksgetal

Vanwaar komt de naam ‘West 14’ willen we graag nog weten? “Ik heb iets met windstreken zoals eerst de naam van onze zaak ‘Rechts van de kerk’ en nu ons merk ‘West 14’. Het kind moet tenslotte een naam hebben. Bovendien worden de producten in het westen van België gemaakt. En veertien is mijn geluksgetal. Meer zit er niet achter. Eigenlijk vinden we ‘West 14’ gewoon goed klinken.”

Dynamisch ontwerp

Landschaps- en tuinarchitect Stijn Verhalle van Exterior gebruikte de plantenbakken van ‘West 14’ voor de inrichting van een dakterras bovenop een bedrijfsgebouw in Ruiselede. Exterior koos bewust voor een combinatie van kunstgras (Namgrass) en hardhout (terras in padouck) om het tuingevoel – acht meter boven de begane grond – te versterken. De klant was meteen gewonnen voor een concept met ‘losse’ plantenbakken die bijna als een puzzel in elkaar passen. “Door te spelen met diverse afmetingen van de plantenbakken die doelbewust uit de lijn springen, creëer je een dynamisch ontwerp. Het lukrake spel van wit en zwart speelt in op de kleuren van het bedrijfsgebouw. Het strakke design, de verschillende formaten en de hoge afwerkingsgraad van de plantenbakken waren voor ons doorslaggevend bij de keuze voor West 14”, vertelt Stijn Verhalle. West 14 is verkrijgbaar bij ‘Rechts van de kerk’ in Meigem voor de particuliere klant, tuinarchitect of tuinontwerper en –aanlegger. www.west14.be www.rechtsvandekerk.be


Rechts van de kerk Pastoriestraat 3 – 9800 Meigem – 0475/53 53 99 info@rechtsvandekerk.be

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart