Wonen aan de Belgische Kust

Wonen aan de Belgische Kust

Na 12 maanden van spectaculaire stijgingen lijken de vastgoedprijzen aan zee dit najaar tot rust te komen.

Waarschijnlijk herinnert u zich nog de eerste lockdown vorig jaar in april en mei toen enkele experts voorspelden dat de vastgoedprijzen door de coronapandemie een duik gingen nemen. Nu, iets meer dan een jaar later, is gebleken dat de vastgoedprijzen alles behalve een duik hebben genomen. De coronapandemie is in deze context in de eerste plaats een extra katalysator gebleken voor de vastgoedmarkt. Vooral nieuwbouwappartementen aan zee zijn bijzonder geliefd waarbij de massale vraag en het slinkende aanbod de prijzen het voorbije jaar sterk de hoogte hebben ingejaagd.

‘Staycation’ was een woord waar we voor de coronapandemie nog nooit hadden van gehoord. Op ontdekking en vakantie in eigen land is nu populairder dan ooit. Ook deze zomer kiezen weer heel wat Belgen voor een vakantie in eigen land met als geliefkoosde locatie de prachtige Belgische Kust. Deze rush naar de Kust heeft ook de vastgoedmarkt aan zee geen windeieren gelegd. De voorbije twaalf maanden hebben de immobiliënkantoren aan de Kust absolute recordcijfers genoteerd. Meer mensen hebben hun weg naar zee gevonden en investeren in een tweede verblijf. Door deze stormloop is op amper één jaar tijd de gemiddelde prijs van een pand aan zee 34.000 euro duurder geworden wat overeenkomt met een stijging van ongeveer 15 procent tegenover een jaar geleden.

© Drie exclusieve villa-appartementen te Duinbergen, te koop bij Immogra

Heeft de Belgische Kust nu definitief zijn plaats verworven in het hart van de Belgen?

Momenteel is er nog altijd heel wat onduidelijkheid over vakanties in het buitenland. Zowel België, de Europese Unie als landen buiten de EU worden geconfronteerd met de opmars van nieuwe en besmettelijke corona-varianten. Anderzijds is in de EU en met voorsprong in België en Vlaanderen al een overgroot deel van de volwassen bevolking gevaccineerd. Zorgeloos reizen is momenteel nog niet vanzelfsprekend en nog steeds gebonden aan heel strikte voorwaarden. Met de toenemende vaccinatiegraad is er wel licht in de tunnel en is de kans groot dat we de komende maanden terug vlotter zullen kunnen reizen. De Belg zal dus in de nabije toekomst voor zijn welverdiende vakantie naast de Kust opnieuw de mogelijkheid hebben om ook weer naar het buitenland te reizen. Zal de Belgische Kust hierdoor zijn koppositie als favoriete vakantieplek verliezen ? Nee, integendeel. Verschillende enquêtes hebben uitgewezen dat de kustregio opnieuw het hart veroverd heeft van heel wat Belgen. De Kust is immers dichtbij en staat steevast synoniem voor rust, ontspannen en genieten. Onze verschillende badsteden zijn bovendien zo divers qua karakter dat iedereen wel ergens een ideaal plekje vindt als tweede thuis. De Kust straalt kwaliteit uit en ook de directe nabijheid van vrienden en familie blijft een enorme troef voor mensen die wonen aan zee. De Belgen en ook heel wat Nederlanders, Duitsers en Luxemburgers hebben door de coronapandemie opnieuw de vele geneugten van de Belgische Kust herontdekt.

Wat zullen de vastgoedprijzen aan de Kust doen de komende maanden?

Heel wat vastgoedmakelaars geven toe dat het voorbije jaar de vastgoedmarkt aan zee een stukje oververhit is geraakt. De vraag naar vastgoed met vooral een sterke focus op nieuwbouwappartementen was historisch hoog. De meeste immobiliënmakelaars hebben dan ook een absoluut recordjaar achter de rug. Deze zomer was algemeen nog heel druk, maar wel minder druk dan vorige zomer want door de enorme verkoop van de laatste maanden is het vastgoedaanbod hier en daar opgedroogd. Bovendien is in tegenstelling tot andere jaren ook de secundaire markt van mensen die hun ouder appartement verkopen grotendeels stilgevallen. De vraag naar vastgoed aan zee is dus nog steeds groot maar het aanbod is beperkt. Dit onevenwicht tussen vraag en aanbod verklaart de spectaculaire prijsstijgingen. Kandidaat-kopers die echter speculeren op eventuele prijsdalingen zullen van een kale reis terugkomen. De algemene consensus bij heel wat makelaars aan zee is dat de vastgoedprijzen dit najaar minder snel zullen doorstijgen en eerder geneigd zijn om een stukje te stabiliseren. De vastgoedmarkt zal dus tot rust moeten komen waarbij de komende maanden terug meer aanbod van vooral nieuwbouwappartementen kan instromen. Op die manier zal er opnieuw een gezond evenwicht ontstaan tussen de vraag- en aanbodzijde. Door de sterke vraag echter zullen prijsdalingen niet onmiddellijk aan de orde zijn, maar anderzijds zijn naar alle waarschijnlijkheid ook de spectaculaire prijsstijgingen van het voorbije jaar wel achter de rug. De kans is dus groot dat de vastgoedmarkt aan zee dit najaar opnieuw in een rustiger en kalmer vaarwater zal terechtkomen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart