De Belgische kust een goed vastgoedjaar achter de rug

De Belgische kust een goed vastgoedjaar achter de rug

De Belgische kust kon na twee uitdagende covidjaren weer volledig de vleugels openslaan met tal van evenementen en een rijkelijk gevuld toeristisch programma.

Heel wat Belgen vonden het voorbije jaar opnieuw de weg naar zee waarbij ook de vastgoedmarkt uitstekend blijft presteren.

Navraag bij enkele toonaangevende immokantoren en projectontwikkelaars leert ons dat het evenwicht op de vastgoedmarkt aan de Kust is teruggekeerd met een betere balans tussen vraag en aanbod. De historische stormloop van tijdens de covidpandemie is voorbij. In 2022 is de verkoop van vastgoed in de meeste kustgemeenten terug genormaliseerd naar het vertrouwde niveau van voor de pandemie. Net zoals in het binnenland blijft ook aan zee de verkoop van oudere energieverslindende appartementen onder druk staan. Dit in tegenstelling tot duurzame nieuwbouwappartementen die kunnen genieten van een stijgende interesse.

DE VASTGOEDMARKT AAN DE BELGISCHE KUST BEVINDT ZICH IN RUSTIGER

VAARWATER Tijdens de covidpandemie was er een ware rush op vastgoed aan zee waardoor in heel wat kustgemeenten het aanbod grotendeels was opgedroogd. De voorbije maanden is de vastgoedmarkt een stukje gestabiliseerd. Factoren zoals de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne, de oplopende inflatie en de gestegen hypotheekrentes zorgden sinds de zomer voor een afwachtende houding bij sommige kandidaat-kopers. Voor 2023 zijn er duidelijke signalen dat het vertrouwen zal terugkeren waardoor zich opnieuw meer kopers op de vastgoedmarkt zullen begeven. Het merendeel van de vastgoedexperts bevestigt deze positieve outlook voor het nieuwe jaar.

KOPERS VERKENNEN HET AANBOD OP DE VASTGOEDMARKT EN DOEN GRONDIG HUN HUISWERK

Wie vastgoed aan de Kust wil kopen bekijkt grondig het aanbod en vergelijkt de voor- en nadelen van elk potentieel pand. Kandidaat-kopers gaan dus niet over één nacht ijs en laten zich dan ook uitvoerig informeren. In deze zoektocht speelt de energiezuinigheid van het pand een doorslaggevende rol. Ook de ligging, prijsklasse, de graad van afwerking en een vlotte bereikbaarheid zijn belangrijke aandachtspunten. Appartementen met een zeezicht en een groot terras blijven ondanks hun iets duurdere prijsklasse bijzonder geliefd. Ook betaalbare appartementen op de tweede lijn met unieke uitzichten op de zee, de duinen of een park zijn bezig aan een serieuze opmars.

DOOR DE STIJGENDE VRAAG NAAR NIEUWBOUW MOET DE KUST DE KOMENDE JAREN SNELLER VERNIEUWEN

De uitdagingen voor de Belgische kust blijven groot aangezien bijna 60 procent van het vastgoedpatrimonium aan zee sterk verouderd is. De complexe wet op de mede-eigendom heeft ervoor gezorgd dat heel wat oudere appartementsblokken al vele tientallen jaren staan te verkommeren. Wegens gebrek aan overeenstemming in de mede-eigendom worden noodzakelijke herstellingen en renovaties uitgesteld waardoor veel oudere appartementen niet meer voldoen aan de huidige energienormen en wooneisen. Bovendien lopen de eigenlijke renovatiekosten in sommige oude gebouwen zo hoog op dat het in veel gevallen economisch verstandiger zou zijn om het volledige appartementsgebouw te slopen en te vervangen door een modern en duurzaam nieuwbouwproject. Een ingewikkeld wettelijk kader die veelal gevolgd wordt door een totale impasse in de mede-eigendom resulteert soms in jarenlang getouwtrek. Door deze patstelling geraakt de noodzakelijke vernieuwingsgolf aan de Kust niet op kruissnelheid. Om de energiedoelstellingen van de Vlaamse Overheid te halen zou nochtans het gemiddeld woonpatrimonium aan zee dringend moeten vernieuwen. De vastgoedsector aan de Kust rekent er dan ook op dat de overheid het complexe juridische kader van de mede-eigendom kan hervormen zodat de noodzakelijke instroom van energiezuinige nieuwbouwappartementen niet zal stilvallen.

KIEST U AAN ZEE VOOR EEN NIEUWBOUW OF OVERWEEGT U TOCH EEN RECENT GERENOVEERD APPARTEMENT?

Heel wat kandidaat-kopers kiezen bewust voor de voordelen van een risicovrije investering in een nieuwbouwappartement tegenover de onzekerheid en potentiële nadelen van een ouder appartement. Los van het feit dat veel kopers een uitgesproken voorkeur hebben voor een nieuwbouwproject zitten ook recent gerenoveerde appartementen opnieuw in de lift. Ook in deze context leggen kopers de lat bijzonder hoog. Een oud appartement dat enkel een nieuw likje verf heeft gekregen kan de hoge verwachtingen meestal niet inlossen. Enkel appartementsblokken die een volledige A tot Z renovatie hebben ondergaan komen in het vizier. Het betreft appartementsgebouwen die opnieuw een gunstig energiepeil genieten dankzij een ingrijpende renovatie. Meestal worden in deze omstandigheden ook de ramen, gevel, daken en liften vernieuwd zodat het hele gebouw kan beginnen aan een tweede leven. Let wel op dat u zich als kandidaat-koper voorafgaand uw aankoop goed informeert. Op die manier kan u erop vertrouwen dat alle geplande werken wel degelijk achter de rug zijn en u dus na uw aankoop niet meer geconfronteerd wordt met dure renovatiekosten.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart