Wonen aan de Belgische Kust

Wonen aan de Belgische Kust

maak kennis met een diverse vastgoedmarkt die succesvol evolueert op meerdere sporen

De eerste zes maanden van dit jaar zijn er aan de Belgische Kust bijna 50 procent meer vastgoedtransacties afgesloten tegenover 2020. Als we een vergelijking doen met dezelfde periode in het pre-coronajaar 2019 zien we een stijging van bijna 40 procent. Het staat dus als een paal boven water dat de combinatie van een gewijzigde mentaliteit door de coronapandemie en een historisch lage hypothecaire rente als een ultieme katalysator gewerkt hebben op de vraag naar vastgoed aan zee. Dit succesverhaal aan de Kust echter in één zin samenvatten is anno 2021 niet eenvoudig.

De vastgoedmarkt aan zee is bijzonder divers en evolueert al enkele jaren op meerdere sporen. Samengevat zien we twee grote categorieën van vastgoed met aan de ene zijde de markt van nieuwbouwappartementen en aan de andere zijde de markt van oudere appartementen. Elk van deze categorieën beschikt over zijn eigen specifieke troeven. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen de badsteden onderling met elk hun eigen typische karakter en bijhorende vastgoedmarkt.

Terug meer evenwicht tussen nieuwbouw en oudere appartementen

De voorbije maanden was de vraag naar nieuwbouwappartementen aan zee uitzonderlijk groot waardoor in heel wat kustgemeenten het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoord was. Op het terrein zelf vertaalde dit zich in stijgende prijzen voor nieuwbouwappartementen. Heel wat projectontwikkelaars hebben ondertussen hun voorziene nieuwbouw projecten versneld gelanceerd zodat het aanbod in de meeste badsteden terug genormaliseerd is conform de vraag. Desondanks is de algemene verwachting dat de prijzen van nieuwbouwappartementen nog een tijdje zullen blijven stijgen. Een belangrijke factor hierbij zijn de sterk gestegen grondstofprijzen van bouwmaterialen zoals staal, beton en hout die ervoor zorgen dat de algemene bouwkost van een nieuw project merkelijk duurder is geworden. Verschillende bouwmaterialen zijn ook moeilijk verkrijgbaar en hebben lange leveringstermijnen met als neveneffect dat de gemiddelde duurtijd van een nieuwbouwproject mogelijks kan oplopen. In deze context komen oudere appartementen terug meer in het vizier. Oudere appartementen bleven qua prijs het voorbije jaar immers grotendeels stabiel. Bovendien zijn oudere appartementen ook gemiddeld iets groter qua woonoppervlakte en zijn ze in de meeste gevallen onmiddellijk instapklaar. Keerzijde van de medaille is dat u bij oudere appartementen waarschijnlijk rekening zal moeten houden met een eventuele opfris- of renovatiekost. Informeer u daarom altijd goed op voorhand zodat u niet geconfronteerd wordt met onaangename verrassingen.


“ De gewijzigde wooneisen als gevolg van de coronapandemie en de daarbij horende vraag naar meer vierkante meters woonoppervlakte zorgen ervoor dat vooral drie slaapkamer appartementen sterk in de lift zitten ”


Vooral grotere appartementen zijn in trek

In de periode vóór de coronapandemie waren vooral de typische twee slaapkamer appartementen bijzonder in trek. Midden 2021 is de focus echter een stuk verschoven naar grotere appartementen. Hierbij valt het op dat in hoofdzaak de exclusieve appartementen waaronder de prestigieuze penthouses en duplexen verkopen als zoete broodjes. De gewijzigde wooneisen als gevolg van de coronapandemie en de daarbij horende vraag naar meer vierkante meters woonoppervlakte zorgen ervoor dat vooral drie slaapkamer appartementen sterk in de lift zitten. Door die opvallend sterk gestegen vraag naar panden met meer slaapkamers is de algemene verwachting dat de komende maanden de secundaire markt van iets oudere appartementen opnieuw zal aantrekken. Nieuwbouwprojecten focussen traditioneel iets meer op klassieke twee slaapkamer appartementen terwijl oudere gebouwen met hun vrij groot aanbod van drie slaapkamer appartementen hier en daar het ontstane vacuüm perfect opvullen.

Grote prijsverschillen tussen de kustgemeenten onderling

Naast de prijsverschillen tussen oud en nieuwbouw zijn er ook significante prijsverschillen tussen de kustgemeenten onderling. De gemiddelde prijs van een appartement in het mondaine Knokke bedraagt bijna 600.000 euro, wat drie keer hoger is dan de 200.000 euro in het rustieke Bredene. Ook de prijzen tussen een appartement op de zeedijk of een appartement op de tweede lijn vertonen een groot verschil. De eerste zes maanden werd de sterkste stijging van het aantal transacties opgetekend in Heistaan-Zee, Nieuwpoort en Koksijde. Oostende en Knokke blijven wel qua marktaandeel nog steeds de onbetwiste sterkhouders. Vooral Oostende is met enkele grote nieuwe beeldbepalende stadsprojecten bijzonder geliefd waarbij het ook opvalt dat als tweede spoor de markt van oudere appartementen meer en meer mensen opnieuw kan bekoren.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart