Wonen aan de Belgische kust, ontdek deze vijf unieke troeven

Wonen aan de Belgische kust, ontdek deze vijf unieke troeven

In de eerste helft van de 19de eeuw was de Belgische kust voor veel Engelse toeristen één van de meest geliefde vakantieplaatsen op het Europese vasteland. Tal van badsteden zoals Oostende, Knokke en Blankenberge groeide hierbij uit tot belangrijke toeristische trekpleisters. Langzaam maar zeker volgde ook de Belgische elite die chique vakantieverblijven kocht voor de gezonde zeelucht en het zonnebaden. Vanaf het einde van de 19de eeuw, de zogenaamde Belle époque periode, begon ook het toerisme zelf op gang te komen.

De populariteit van de Kust kwam pas echt in een stroomversnelling vanaf de jaren ‘50 van de 20ste eeuw. Mede door de komst van de auto kende het kusttoerisme toen een enorme boost. Anno 2022 staat de Kust vooral synoniem voor rust en ontspanning. De verschillende badsteden hebben het voorbije decennia sterk geïnvesteerd in nieuwe dijken, straten en pleinen. Ook cultureel biedt de regio het ganse jaar door met een uitgebreid gamma aan voorstellingen en events, ontspanning voor zowel jong als oud. Door het ‘Masterplan Kustveiligheid’ dat sinds 2011 voorziet in een betere beveiliging van de kustregio met onder meer de aanleg van bredere stranden en nieuwe duingebieden, speelt ook de natuur opnieuw een cruciale rol. Ontdek vijf unieke troeven van de Belgische kust en kom te weten waarom heel wat Belgen dromen van een appartement aan zee.

1. De Kust is dichtbij en vlot bereikbaar

Waar u ook woont in België, de Kust is en blijft steeds dichtbij en vlot bereikbaar. U kan vrijdagavond zonder weinig of geen voorbereiding vertrekken en diezelfde avond nog genieten van een aperitief op uw terras of op de zeedijk. De onmiddellijke nabijheid en vlotte bereikbaarheid is dus een enorme troef, zeker vergeleken met de stress en de onzekerheid die soms gepaard gaan bij het weken op voorhand inplannen van een buitenlandse trip.

2. Genieten van een hoogstaande woonkwaliteit

Zowel de recente appartementen als de eigenlijke nieuwbouwappartementen aan zee garanderen een hoogstaand wooncomfort. De aanwezigheid van een groot buitenterras, hoge ramen, veel lichtinval en een kwalitatieve afwerkingsgraad zijn ontegensprekelijke voordelen. Ook meer en meer oudere appartementsgebouwen worden grondig gerenoveerd waardoor ze voor een deel kunnen terugvallen op een beter wooncomfort. Ook bouwkundig is de Kust een nieuwe richting ingeslagen, waarbij een stijlvollere en meer beeldbepalende architectuur zijn intrede heeft gedaan. Door het toelaten van hogere woontorens op diverse locaties wordt er ook bewuster omgesprongen met de beperkte ruimte waardoor er terug meer plaats ontstaat voor groene accenten, pleinen en recreatie.

3. De ideale plek voor de actieve levensgenieter

De Kust staat symbool voor een hoge levenskwaliteit. Een 65 kilometer lange strook met unieke zandstranden vloeit naadloos over in een prachtige Noordzee. Door de gezonde zeelucht, de uitgestrekte stranden en de honderden kilometers paden behoort deze regio tot één van de meest geliefde fiets- en wandellocaties in België. Tien kustgemeenten met elk hun eigen specifieke karakter en authenticiteit zorgen voor een warme en hartelijke ontvangst. Op de zeedijk kan u heerlijk flaneren, genieten op een terrasje en proeven van de lokale lekkernijen en een streekbiertje. Maak kennis met een uitzonderlijke ambiance die deel uitmaakt van het goede leven aan zee.

4. Shoppingparadijs, ook op zondag

De Belgische kust is een echt shoppingparadijs met een uitgebreid aanbod van lokale handelaars, grote winkelketens en exclusieve boetieks. Elke kustgemeente beschikt over verkeersvrije winkelstraten in het centrum waarbij een groot deel van de winkels ook op zondag zijn geopend. De meeste van deze winkelstraten komen uit op de zeedijk, waardoor u het beste van twee werelden kan combineren.

5. De Kusttram, snel en comfortabel reizen

Wist u dat de Kusttram met een lengte van bijna 67 kilometer de langste tramlijn ter wereld is? De geschiedenis van deze ondertussen iconische tramlijn gaat terug tot 1885 toen een eerste buurttramlijn met stoomtractie werd aangelegd. Vandaag de dag telt de Kusttram maar liefst 68 haltes gelegen tussen De Panne en Knokke. Waar u ook wilt zijn, de moderne en milieuvriendelijke tram brengt u snel en op een comfortabele manier overal heen. U komt stressvrij en zonder parkeerproblemen tot in het hart van iedere badplaats. Bovendien is de Kusttram ook een voordelige en leuke manier om tal van attracties en evenementen vlot te bereiken.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart