Heel wat Belgen investeren in een tweede verblijf aan de Belgische kust

Heel wat Belgen investeren in een tweede verblijf aan de Belgische kust

Ook in 2022 is en blijft de Kust met voorsprong de grootste vastgoedmarkt voor tweede verblijven in België. Heel wat Belgen koesteren nog steeds de ultieme vastgoeddroom met een appartement aan zee. Sinds de coronapandemie is de populariteit van de Belgische kust verder toegenomen waarbij ook de vastgoedmarkt nog steeds kan genieten van een hoge vraag.

De natuurlijke aantrekkingskracht van de zee en het strand als een uitgestrekte oase van rust blijft de belangrijkste drijfveer. Daarnaast speelt ook het goede leven, het hoogstaande comfort en de directe nabijheid van vrienden en familie een bepalende rol. Covid-19 en de oorlog in Oekraïne hebben heel wat mensen wakker geschud met het besef dat er meer is dan alleen maar hard werken. Mensen hebben zich gerealiseerd dat er ook plaats moet zijn voor familie, vrienden en levensvreugde. De Belgische kust staat al vele decennia symbool voor deze persoonlijke normen en waarden. Wonen aan zee staat immers gelijk met genieten van het leven.

In 2022 is er qua vastgoed aan de Kust terug meer evenwicht tussen vraag en aanbod De enorme stormloop van vorig jaar is gepasseerd. De vraag naar vastgoed aan zee was toen zo groot dat in heel wat badsteden het aanbod niet kon volgen. Op sommige locaties was er zelfs een nijpend tekort aan nieuwe projecten. De voorbije maanden is de rust voor een stuk teruggekeerd. De vraag blijft nog steeds groot maar op heel wat plaatsen zijn nieuwe projecten gelanceerd of in uitvoering. Hierdoor is er opnieuw een gezonder evenwicht tussen vraag en aanbod.

Kapers op de kust

De vraag naar vastgoed aan zee blijft dus sterk aanwezig. Vooral de nieuwbouwprojecten op toplocaties blijven het bijzonder goed doen. Desondanks zijn er steeds meer signalen vanop het terrein dat de aanbodketen in de toekomst verstoord zal geraken. Vooral de oplopende leveringstermijnen en sterk gestegen prijzen van bouwmaterialen vormen een reëel risico. Aannemers en bouwpromotoren worden hierdoor geconfronteerd met uitzonderlijke situaties waardoor ze verplicht zijn om sommige projecten tijdelijk ‘on hold’ te zetten of met vertraging af te werken. Niemand heeft een glazen bol. De algemene consensus is wel dat deze aanleveringsproblemen niet onmiddellijk opgelost zullen geraken en dus uiteindelijk ook de instroom van nieuwe projecten zouden kunnen beïnvloeden.

Snel handelen is de boodschap

Er is een eeuwenoud spreekwoord dat zegt: “Eb en vloed wachten op niemand.” Dit betekent dat wanneer men de geboden kans niet benut, die kans snel voorbij is. Er zijn twee belangrijke factoren die momenteel in de kaart spelen van de snelle beslissers. Waar eind vorig jaar de rente op de hypothecaire kredieten met 1 à 1,5 procent een historisch diepterecord aantikte zit deze sinds eind januari opnieuw in een stijgende curve. De vaste rente op 20 jaar bedraagt nu, afhankelijk van de situatie, ongeveer 2 procent. Een uitermate laag tarief dat binnen een historische context nog altijd heel aantrekkelijk is. Vastgoedexperts gaan er echter van uit dat de komende maanden de algemene rentevoet voor de hypothecaire kredieten verder zal oplopen. De mogelijkheid is dus niet onbestaande dat de kredietvoorwaarden eind dit jaar minder gunstig zullen zijn dan nu. Daarnaast zullen ook de gestegen kosten door de duurdere bouwmaterialen gradueel doorgerekend worden in de verkoopprijzen. Om deze duurdere bouwkosten dit jaar op te vangen zullen de meeste projectontwikkelaars genoodzaakt zijn de verkoopprijzen van hun nog lopende projecten, trapsgewijs te verhogen. Ook de renovatiemarkt met het opknappen van oudere appartementen, zal tevens geconfronteerd worden met stijgende materiaalprijzen waardoor ook deze appartementen duurder zullen worden. Mensen die hun aankoop dus uitstellen zullen waarschijnlijk de komende maanden geconfronteerd worden met steeds duurder wordende vastgoedprijzen.

De lente is de ideale periode om potentiële appartementen te bezichtigen

Wanneer u op zoek bent naar een appartement aan zee is de lente traditioneel de beste periode om projecten te bezoeken. De zon schijnt meer uren en de dagen worden langer, waardoor er meer natuurlijk licht aanwezig is. Hierdoor kan u als koper de voor- en nadelen van een potentieel appartement visueel beter inschatten. Heel wat bouwpromotoren en immokantoren organiseren in de lente kijk- en opendeurdagen. Maak hier zeker gebruik van en bezoek de komende weken enkele appartementen aan zee. In dit Home en Trends magazine vindt u alvast tal van toonaangevende referentieprojecten aan de Belgische kust.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart