Wonen aan de Belgische Kust,

Wonen aan de Belgische Kust,

de tijd van saaie appartementsblokken op de zeedijk ligt definitief achter ons.

In het tweede deel van onze reeks ‘Wonen aan de Belgische Kust’ zoomen we dieper in op de hedendaagse architectuur aan de Kust. Eerlijk toegegeven de Kust had vroeger geen al te best imago qua beeldbepalende architectuur. Zeker in de ‘bouwhausse’ van de jaren zeventig en tachtig stond een stijlvolle architectuur niet onmiddellijk bovenaan het prioriteitenlijstje.

© Project The Waves Oostende, Vastgoedgroep Degroote

Er was in die jaren zoveel vraag naar vastgoed aan zee dat voor veel mensen de architectuur minder belangrijk was. Het was ook een tijdsgeest in België waar weinig tot geen architecturale creativiteit aanwezig was. De woningen en appartementen moesten toen vooral snel en functioneel gebouwd worden zonder al teveel details. Gelukkig zijn we die periode nu definitief voorbij. We kunnen zelfs met enige trots vaststellen dat nieuwbouwprojecten aan de Belgische Kust zonder enige schroom kunnen meedingen met tal van toonaangevende internationale projecten. Meer en meer oude en soms saaie appartementsblokken op de zeedijk maken plaats voor prachtige nieuwe iconische pareltjes. Gelukkig is ook losstaande hoogbouw al lang geen taboe meer en verrijzen hier en daar aan zee ook weer opnieuw échte ‘Landmarks’ met een unieke internationale signatuur.

Kwalitatieve hoogbouw is niet langer het probleem, maar een deel van de oplossing

Het heeft een tijdje geduurd voor er opnieuw een draagvlak was voor échte hoogbouw aan de Kust. Geconfronteerd met de soms smakeloze ‘gedrochten’ van eind vorige eeuw hadden heel wat Belgen een afkeer gekregen van woontorens. Gelukkig zagen de Belgen ook in heel wat andere Europese steden dat hoogbouw architecturaal een enorme meerwaarde kan zijn voor de stad en zijn omgeving. Ruimte is schaars, ook in België en al zeker aan de Belgische Kust. Bovendien willen we aan de Kust de open ruimte die er nog is absoluut bewaren. Heel wat projectontwikkelaars zijn overtuigd van deze visie. Er komen dan ook meer en meer constructieve voorstellen om clusters van oude appartementsblokken te vervangen door één hoge kwalitatieve woontoren. Op die manier kan er immers terug meer open ruimte gecreëerd worden voor recreatie en groen. Logisch, want de voetafdruk van één torengebouw is een stuk kleiner dan hetzelfde volume over bijvoorbeeld vijf lagere gebouwen te verdelen. Enkele hogere iconische torens toelaten op de tweede bouwlijn zal er dus voor zorgen dat de monotone muur van flatgebouwen op de zeedijk kan doorbroken worden. Open ruimte die vervolgens terug een deel als natuurlijk duingebied kan ingericht worden. Hoogbouw is in deze context dus niet het probleem, maar een deel van de oplossing.

Qua hoogbouw aan zee nemen Oostende en Knokke het voortouw

Hoogbouw moet een hoog kwaliteitslabel hebben zodat het een statement kan maken op een unieke locatie. Het is niet de bedoeling om een cluster van saaie gebouwen te vervangen door een inspiratieloze woontoren. In verschillende badsteden hebben ze deze boodschap duidelijk begrepen. Zo staan er momenteel in Oostende en Knokke al enkele iconische woontorens volop in de stijgers. Op de Oosteroever in Oostende en rond het station ontstaan unieke hoogbouwprojecten die de skyline van de stad opnieuw hertekenen. De populariteit van deze nieuwe aantrekkelijke woontorens aan de Kust is bijzonder groot want bijna alle in aanbouw zijnde torens zijn ondertussen quasi uitverkocht. De uitzichten, zeker op de hoger gelegen verdiepingen, zijn dan ook zonder enige twijfel adembenemend.

Ook kleinschalige nieuwbouwprojecten met een sterk architecturaal design zijn populair

Het hoeft echter niet allemaal hoogbouw te zijn wat de klok tikt. Ook wat kleinschaligere inbreidingsprojecten krijgen vandaag de dag een architecturaal ontwerp mee dat zeker mag gezien worden. Met een mix van stijlvolle materialen en kleuren, gebogen terrassen en een elegante avondverlichting groeien ze al snel uit tot dé eyecatcher van de omgeving. Strakke en functionele ontwerpen met veel glas zijn bijzonder geliefd. Een groot buitenterras blijft voor veel mensen een absolute must. Bouwpromotoren gaan dan ook samen met hun architect grondig bestuderen hoe ze hun nieuwbouwproject kunnen concipiëren met een maximale focus op ruime terrassen en voldoende lichtinval. Kleinschalige nieuwbouwprojecten kunnen dus ook absoluut hun architecturale stempel drukken op de omgeving. Ook deze nieuwbouwprojecten scoren bijzonder goed want sommige kandidaat-kopers kiezen immers bewust voor de charme van een kleiner project.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart