Wonen aan de Belgische Kust, Belgen investeren massaal in appartementen aan zee

Wonen aan de Belgische Kust, Belgen investeren massaal in appartementen aan zee

Het voorbije jaar vonden heel wat Belgen de weg naar onze Kust op zoek naar ontspanning en rust. Ook vanuit een financieel standpunt beleeft de Belgische Kust absolute hoogdagen. Veel beleggers zijn op zoek naar rendement op hun spaarcenten en investeren daarom massaal in appartementen aan zee.

Op zichzelf een logische evolutie want de banken ‘belonen’ onze (overvolle) spaarrekeningen met een minimale rente van amper 0,11 procent. Sommige banken rekenen zelfs onder bepaalde omstandigheden al een negatieve rente aan. Belgen worden dus bij hun bank allesbehalve nog beloond voor het jarenlange trouwe spaargedrag. Waar het voorbije jaar beleggers vooral focuste op vastgoed in de centrumsteden komt sinds begin dit jaar het vizier ook meer en meer op vastgoed aan zee te liggen. In onze reeks “Wonen aan de Belgische Kust” gaan we dieper in op deze trend. We bezochten enkele makelaars en ontwikkelaars in de kustgemeenten om een beter inzicht te krijgen in de groeiende populariteit van investeringsvastgoed aan zee.

De Belgische Kust vernieuwd aan een razend tempo

De Belgische Kust is 65 kilometer lang en telt tien kustgemeenten: De Panne, Koksijde-Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke-Westende, Oostende, Bredene, De Haan-Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist. Elke kustgemeente is uniek en heeft zijn eigen karakter met een specifieke klemtoon op natuur, cultuur, beachlife en andere recreatiemogelijkheden. Sinds begin deze eeuw is de Kust aan een enorme transformatie bezig. Waar in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw de nadruk vooral lag op het ‘volbouwen’ is het accent vandaag de dag overduidelijk verschoven naar het vervangen van oude, meestal uitgeleefde gebouwen. Aansnijden van beschermde duingebieden aan de Kust is dus gelukkig geen optie meer. Zowel lokale besturen als de bouwsector beseffen dat de grootste troef van de Belgische Kust ligt in de prachtige en onbegrensde natuur. Mensen wonen aan de Kust om te genieten van de duinen, het strand en de zee. Deze hernieuwde visie heeft de Kust alvast geen windeieren gelegd. Lokale gemeentebesturen hebben hun dijken en pleinen vernieuwd met veel meer aandacht voor groene accenten en open ruimte.

Oude en saaie appartementsblokken worden vervangen door elegante nieuwbouw

Hoewel er in sommige kustgemeenten nog heel wat werk is aan de soms monotone muur van appartementsgebouwen op de zeedijk, is er zonder enige twijfel een metamorfose bezig naar meer aantrekkelijke gebouwen met een betere woonkwaliteit. Oude, grijze en veelal vervallen appartementsblokken maken dus plaats voor elegante nieuwbouwappartementen. In grotere kustgemeenten waaronder Oostende, Knokke en Nieuwpoort is ook de omslag gemaakt naar hoogbouwtorens. Toonaangevende woontorens hebben een kleinere voetafdruk en vormen dus een belangrijke hefboom naar meer open ruimte. Deze visueel aantrekkelijke woontorens zorgen ook onmiskenbaar voor een nieuwe dynamiek waarbij deze kustgemeenten zich willen herlanceren als moderne hedendaagse plaatsen om te wonen en te genieten.

© Foto Versluys Groep Oosteroever

Grote vraag naar appartementen met een hoogstaand wooncomfort op een goed gelegen locatie

Mensen die aan de Kust vastgoed kopen zijn vooral op zoek naar appartementen met een hoogstaand wooncomfort. Afhankelijk van de uiteindelijke beweegreden waarom een belegger vastgoed aan zee koopt blijven traditionele 2 en 3-slaapkamer appartementen met een oppervlakte tussen de 75 à 100 vierkante meter het bijzonder goed doen. Hoewel oudere appartementen meestal iets groter zijn qua woonoppervlakte prefereren investeerders toch eerder een recent nieuwbouwappartement. Nieuwbouwappartementen genieten meestal van een doordachte woonindeling, meer lichtinval en een groter terras. De locatie is tevens een belangrijke graadmeter. Aan de Kust hebben vastgoedinvesteerders immers een voorkeur voor projecten gelegen langs het water, dat kan de zee zijn, maar dat kan evengoed ook een jachthaven zijn. Ook vastgoedprojecten met uitzicht op de duinen of een park liggen goed in de markt.

Met welke insteek koopt een belegger vastgoed aan de Kust?

1. De eigenaar verhuurt het pand gans het jaar door

Een belegger die een investeringsvastgoed koopt in de centrumsteden zal meestal het pand niet zelf bewonen. De eigenaar zal bij voorkeur zijn pand continu en op langere termijn willen verhuren aan een vaste huurder. Als de eigenaar een goede huurder vindt kan hij op die manier immers genieten van een vast huurrendement. Aan de Belgische Kust is deze manier van verhuren eerder uitzonderlijk. Enkel in een grote badstad zoals Oostende met ruim 70.000 inwoners is de huurmarkt voldoende groot om een appartement gans het jaar door te kunnen verhuren. In de andere kustgemeenten is de huurmarkt om een gans jaar door te verhuren in kleinere mate aanwezig.

2. De eigenaar woont in het pand, maar verhuurt het ook tijdens de vakantieperiodes

Door een appartement per dag of week te verhuren tijdens de vakantieperiodes kan de eigenaar meestal genieten van een hogere huurprijs. Bovendien kan de eigenaar zelf gebruik maken van het appartement in de rustige periodes als het niet verhuurd is. Als men voor de aankoop gebruik maakt van een bankfinanciering kan men de lening een stuk afbetalen met de huurinkomsten uit de vakantieperiodes. Om niet overladen te worden met een administratieve rompslomp doet de eigenaar best beroep op de ervaring en de diensten van een professionele makelaar.

3. De eigenaar woont zelf in het pand

De eigenaar kan ook kiezen om zelf in het pand te wonen, meestal als tweede verblijf. De eigenaar maakt dan bewust te keuze om het pand niet te verhuren. Ondanks het feit dat men niet kan genieten van periodieke of lange termijn huurinkomsten kan men toch genieten van een meerwaarde. Over een lange periode bekeken stijgt vastgoed immers in waarde. Met uitzondering van de tijdelijke dip tijdens de bankencrisis is vastgoed in België gestaag blijven stijgen. Vastgoed is een waardevaste investering die grotendeels inflatiebestendig is en de eigenaar over een langere termijn uitzicht geeft op een meerwaarde. Aan de Belgische Kust zijn vooral nieuwbouwprojecten de voorbije jaren duurder geworden. Door de enorme populariteit van wonen aan zee en de toegenomen vraag verwachten heel wat vastgoedexperts ook voor de komende jaren nog aanzienlijke prijsstijgingen in dit nieuwbouwsegment.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart