Vastgoed aan zee is en blijft geliefd..

Vastgoed aan zee is en blijft geliefd..

Meer en meer Belgen overwegen een 2de verblijf aan de Belgische kust.

In maart en april tijdens het hoogtepunt van de corona crisis, werd de Belgische kust plots een ‘no-go’ zone. Voor heel wat Belgen een episode uit een nare droom waarbij zelfs een strandwandeling aan zee verder weg was dan ooit.

Foto Max-Visuals

Het contrast van een lockdown tussen vier muren en het gemis van vrijheid aan zee kon toen niet groter zijn. Sinds juni zijn de lockdown maatregelen opgeheven en is iedereen opnieuw welkom aan onze kust. We kunnen met zijn allen dus terug genieten van het zand tussen onze tenen, de gezonde zeelucht en vooral het goede leven aan zee.

Meer en meer mensen herontdekken de Belgische kust

Waar projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars in de maand april aan de kust nog verplicht de deuren moesten sluiten, kunnen ze de voorbije weken het aantal aanvragen en bezoeken nog amper bijhouden. Veel Belgen herontdekken de uitzonderlijke troeven van onze Belgische kust en overwegen de aankoop van een 2de verblijf aan zee. Belgen kiezen dus meer dan ooit voor vastgoed in eigen land. De onmiddellijke nabijheid van vrienden en familie, de korte afstand, de zekerheid van een eerste klasse zorg, de hoogstaande levenskwaliteit, de gezonde zeelucht en het gevoel van vrijheid zorgen ervoor dat heel wat mensen dromen van een appartement aan zee.

Inzetten op kwaliteit en beleving

Heel wat badsteden hebben de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in nieuwe dijken, een modern openbaar vervoer, heel wat bijkomende fietspaden en vernieuwde infrastructuur en pleinen. Op deze manier schudden de kustburgemeesters het cliché van een soms oubollig kust imago definitief van zich af. De Belgische kust is het voorbije decennia uitgegroeid tot een dynamische regio waar zowel jong als oud zich thuis voelen. Door de corona maatregelen zal het deze zomer misschien iets minder zichtbaar zijn, maar in een normaal zomerseizoen bruist de kust van het leven met honderden kleine en grote evenementen. Ook de vele Beach bars zorgen voor een trendy en hippe setting. Maar ook de rest van het jaar blijft de kust inzetten op een unieke beleving met een groeiend aantal activiteiten.

Foto Skyline Europe Duinenzee De Panne

“ Het duinendecreet beschermt ongeveer 1000 hectare duingebied aan onze kust. “

Onze duingebieden staan terug centraal

De Belgische kustlijn is 67 km lang en bestaat uit brede zandstranden die grotendeels aansluiten op een duingordel. De perceptie bestaat soms dat heel onze kustlijn één grote muur is van betonnen gebouwen. Dit klopt echter niet met de realiteit. Bijna 27 jaar geleden werd het duinendecreet goedgekeurd. Dat decreet beschermt ongeveer 1000 hectare duingebied aan onze kust. Het was een keerpunt in het toenmalige beleid en riep een halt toe aan de verdere betonnering van onze kustlijn. Het resultaat van dit historisch duinendecreet is dat iets meer dan de helft van onze kustlijn omgevormd is tot een beschermd duingebied. Enerzijds zijn deze duinen noodzakelijk voor onze kustbescherming en daarnaast vormen de duinen ook een belangrijk natuurgebied voor de typische fauna en flora aan de kust. De kustgemeenten gaan nu anno 2020 ook heel anders om met dit evenwicht tussen mens en natuur. Ook de bouwpromotoren hebben hun visie de voorbije twintig jaar volledig aangepast en snijden geen nieuwe bouwgronden meer aan. Projectontwikkelaars zetten volop in op een ‘hergebruik’ van bestaande bouwgronden. Heel wat oudere gebouwen aan onze kust zijn immers aan vervanging toe. Hierbij wordt meer en meer ingezet op beeldbepalende hoogbouwprojecten waarbij grote lange uitgestrekte clusters van oude vervallen dijkgebouwen vervangen worden door bijvoorbeeld één hoge toonaangevende woontoren met een kleinere voetafdruk. Het gevolg is dat de komende jaren terug open ruimte zal ontstaan tussen de gebouwen aan onze zeedijk met opnieuw meer plaats voor groenzones, pleinen, recreatie en ontspanning.

“ Door de enorme diversiteit van de Belgische kust heeft elke badstad zijn eigen imago. Op die manier vindt iedereen wel een plekje waar hij zich thuis voelt. “

De kust, voor ieder wat wils

Eén van de grootste troeven aan onze Belgische kust is de enorme diversiteit. In buitenlandse badplaatsen wordt het nogal snel ééntonig. Aan de Belgische kust daarentegen heeft iedere kustgemeente zijn eigen imago. Op die manier vullen de verschillende badplaatsen elkaar perfect aan en vindt u tijdens uw zoektocht naar het ideale appartement aan zee wel altijd een plek waar u zich thuis voelt. Nieuwpoort straalt met zijn grote moderne jachthaven een uitgesproken maritiem karakter uit. De Haan koos bewust voor laagbouw en behield hierdoor zijn authenticiteit. Bredene valt dan weer op door zijn uitgestrekte zandstranden en duingebied. Middelkerke is de ideale badplaats voor jong en oud en start binnenkort ook de werken aan zijn nieuw casino. De duinen van Oostduinkerke zijn een oase van rust. In Blankenberge voelt u de warmte van de lokale bevolking die u gans het jaar door met open armen verwelkomt. Knokke straalt exclusiviteit uit met zijn mondaine winkelstraten, een prachtige zeedijk, tal van vernieuwde pleinen en als kers op de taart het meer dan 300 hectare grote natuurgebied ‘het Zwin’.

Foto VERSLUYS Oosteroever Oostende

Oostende, de Koningin der badsteden

Oostende heeft ongetwijfeld zijn titel van Koningin der badsteden terug gewonnen. De stad heeft zichzelf heruitgevonden met een ongekende dynamiek overgoten met een typisch Oostendse ‘joie de vivre’. De stadsvernieuwing draait op volle toeren met tal van spraakmakende residentiële nieuwbouw projecten die zonder twijfel tot de verbeelding spreken en Oostende een heel nieuw elan geven. Zo is er de unieke Oosteroever site waar ter hoogte van de Hendrik Baelskaai en het Fort Napoleon een volledig nieuwe en trendy stadswijk wordt ontwikkeld aan zee. Maar ook aan het station in het centrum van Oostende verrijst momenteel een nieuw stadsdeel met de realisatie van enkele iconische en exclusieve woontorens. Ook op de zeedijk zelf en op tal van locaties in het centrum bruist het van de activiteit met verschillende kleinschalige projecten.

CONCLUSIE

De kust blijft de belangrijkste vastgoedmarkt in België Wie investeert in vastgoed aan de kust zoekt bij voorkeur een nieuwbouwappartement dat meestal aangekocht wordt voor eigen gebruik. De corona crisis heeft de unieke troeven van onze Belgische kust nog meer in de verf gezet. Onze kust is veilig, dichtbij, er valt veel te beleven en we kunnen er genieten van een hoogstaande levenskwaliteit. Kandidaat kopers hebben keuze uit een ruim aanbod maar kiezen bij voorkeur nog steeds voor een kwalitatief nieuwbouwappartement met een ruim terras gelegen op een A-locatie en liefst met zeezicht. In deze Home en Trends editie kan u alvast enkele toonaangevende residentiële projecten terugvinden aan onze Belgische kust. Ontdek deze unieke projecten aan zee en contacteer vrijblijvend de projectontwikkelaar of makelaar voor meer informatie. Herontdek nu samen met heel wat Belgen de unieke troeven van onze eigen Belgische kust.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart