De Kust kende een absolute topzomer

De Kust kende een absolute topzomer

De zomer van 2022 was één voor de geschiedenisboeken. Niet alleen konden we met zijn allen genieten van vele warme dagen, maar bovendien was het ook weer de eerste volwaardige zomer na de covidperiode.

De knaldrang bij heel wat mensen was dan ook groot, dat bevestigen de vele zomerfestivals die een recordaantal bezoekers mochten verwelkomen. Ook aan de Kust was het over de koppen lopen. Voor juli en augustus noteerde het provinciebedrijf Westtoer maar liefst 11 miljoen overnachtingen, opvallend was dat ongeveer 13 procent van alle overnachtingen werd geboekt door buitenlandse vakantiegangers. Naast de overnachtingen hebben ook meer dan vijf miljoen dagtoeristen de Kust bezocht in de zomermaanden. Deze spectaculaire cijfers bewijzen opnieuw de enorme populariteit van onze kustregio. Ook de vastgoedmarkt was volop in beweging met opnieuw heel wat transacties. Vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars aan zee waren dan ook overwegend positief over de voorbije zomer en spreken van een beter evenwicht tussen vraag en aanbod.

De vastgoedmarkt aan zee bevindt zich in een rustiger vaarwater

Na de twee hectische covidjaren definieert 2022 zich als een iets kalmer vastgoedjaar aan de Kust. De vastgoedmarkt is terug in een rustiger vaarwater terechtgekomen met een beter evenwicht tussen de vraag- en de aanbodzijde. Het totaal aantal verkopen is wat teruggelopen en de kandidaat-kopers informeren zich beter en nemen wat meer hun tijd. Factoren zoals de hogere prijzen, de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne zorgen voor wat aarzeling in de algemene vastgoedmarkt. Toch lijkt het op deze moment geen uitgesproken negatief effect te hebben op de verkoop van tweede verblijven aan de Kust. Integendeel, kopers gaan nu bewust op zoek naar zekerheid, veiligheid, betrouwbaarheid en een waardevaste investering. Vastgoed aan zee bewijst al enkele decennia dat het deze hoge verwachtingen kan inlossen.

Iets minder nieuwbouwprojecten in het vooruitzicht

Tot eind vorig jaar was de kopersmarkt oververhit waardoor de aanbodzijde amper kon volgen met als gevolg dat de vastgoedprijzen door de grote vraag dan ook snel stegen. Ook dit jaar is er vooral door de oplopende bouwkosten, nog steeds een stijgend spiraal in de vastgoedprijzen en dit zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten. Momenteel is er in de meeste kustgemeenten een voldoende groot aanbod, maar toch dreigt er naar het einde van dit jaar en begin volgend jaar een mogelijk tekort. Heel wat bouwpromotoren reageren eerder wat afwachtend met betrekking tot de sterk opgelopen bouwkosten. Hierdoor verkiezen ze om de lancering van bepaalde geplande nieuwbouwprojecten enkele maanden te vertragen. Nochtans blijft ook aan zee de vraag naar een modern nieuwbouwappartement bijzonder groot. Een nieuwbouwappartement staat immers garant voor een hoger wooncomfort en een veel zuiniger energieverbruik. Twee zaken die in de huidige tijden voor heel wat kandidaat-kopers doorslaggevende argumenten zijn.

Kopers zijn bijzonder goed geïnformeerd

Heel wat makelaars bevestigen dat hun kandidaat-kopers bijzonder goed geïnformeerd zijn. Een positieve evolutie die zorgt voor een grotere transparantie op de huidige vastgoedmarkt. Kopers bekijken de verschillende vastgoedopportuniteiten ten gronde en informeren zich ook meer in de diepte. Projectontwikkelaars en makelaars omarmen deze nieuwe evolutie omdat ze zo ook ten volle hun meerwaarde kunnen bewijzen ten opzichte van hun cliënteel. Klanten waarderen ervaring, deskundig advies en een jarenlange expertise. In de huidige tijden kan een professionele vastgoedmakelaar die ontegensprekelijke troeven dan ook effectief bewijzen in de praktijk. Met de sterk opgelopen energieprijzen is het bovendien voor de koper geen overbodige luxe om voldoende en eerlijk geïnformeerd te zijn over het appartement of huis dat hij wenst aan te kopen. Enkele toonaangevende projectontwikkelaars aan de Kust zetten meer en meer in op een unieke klantenbeleving en gebruiken naast uitgebreide infobrochures ook tal van nieuwe digitale tools. Kandidaat-kopers kunnen zo aan de hand van digitale touchscreens de nog beschikbare appartementen ontdekken en op die manier op een revolutionaire wijze kennis maken met het project, de uitzichten en de totale omgeving.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart